Skip to main content
Bilgilendirme

KATILMA NÖBETİ

Katılma nöbeti, küçük çocuklarda görülen ve epilepsi (havale) ile karışabilen, ağlama sırasında ciddi morarma ve nefes tutma ataklarıdır. Katılma nöbetine tanık olmak aileler için korkutucu olsa da bu nöbetler genelde çocuklara zarar vermeyen, hafif seyirli ataklardır.

Katılma nöbeti, özellikle küçük çocuklar kızgınken, amaçlarına ulaşamadıklarında, ağrı hissettiklerinde ve korktuklarında gelişir. Daha çok, şiddetli öfkelenme sonrası ortaya çıksa da katılma nöbeti genelde çocuklar tarafından yapılan bilinçli bir davranış değildir. Bazı anlarda çocuğun kasıtlı bir meydan okuması veya bazı durumlarda da sekonder kazanç elde ettiği (ağlayarak bir şeyler elde ettiği) bir eylem olabilmektedir.

Katılma Nöbetleri Türleri

Katılma nöbetleri, atak sırasında cilt renginde meydana gelen değişikliklere göre ikiye ayrılmaktadır:

1. Siyanotik (Mor/Mavi) Tipte Katılma Nöbeti

  • Belirtiler: Çocukların titreme ile karışık 30 saniyeden kısa süren ağlama atakları vardır. Daha sonra hızlı soluk almaya başlar ve ardından cilt rengi maviye dönecek kadar uzun süre nefeslerini tutarlar. Bu kısa sürede kas tonusunu (gerginliğini) kaybeder ve bayılırlar.
  • Tetikleyiciler: Genel tetikleyiciler; öfke, hayal kırıklığı veya ağrıdır.
  • Sonuç: Çocukların bilinçleri 1-2 dakika içinde yerine gelir, ancak bazı durumlarda bilincin tekrar yerine gelmesi 1 saat kadar sürebilir.

2. Pallid (Soluk) Tipte Katılma Nöbeti

  • Belirtiler: Genelde kafaya alınan acı verici darbeler, düşme veya kan alınması gibi uyarıcılar sonrasında çocuklarda kısa süreli ağlama atakları, ardından terleme, bilinç kaybı ve cilt renginde soluklaşma görülür.
  • Neden: Bu nöbet türünün temel nedeni, kalp atım hızının düşmesinden kaynaklanır.
  • Sonuç: Çocuklar 1-2 dakika içerisinde bilinçlerine tekrar kavuşurlar.

Katılma Nöbetinin Görülme Sıklığı

Katılma nöbeti, çocuklarda 6 ay ile 6 yaş arasında görülmektedir. En sık 1-3 yaş arasında ortaya çıkar ve bazen yenidoğan döneminden itibaren nadir olarak görülür. 6 yaşından sonra devam etmesi çok nadirdir. Katılma nöbeti geçirmiş çocukların %25’inin ailesinde de daha önceden katılma nöbeti geçirmiş bireyler vardır.

Tanı ve Teşhis

Katılma nöbetini doğrulayan bir test yoktur. Bu nedenle bebeklerde katılma nöbeti videoya çekilirse, bu tanı koymak için çocuk nöroloji doktorlarına epey yardımcı olabilir. Yapılan muayene, kan analizi ve EEG (Elektroensefalografi) çekimi sonucu çocuğa tanı koyulabilir.

Leave a Reply